"De weg ernaartoe is belangrijker dan het doel op zich."
Van bouwpakket naar het WK
In 2016 begon New Nexus met de bouw van hun solarboot als een uitdaging van de focusgroep Innovatie. De taak bleek moeilijker dan verwacht, met een harde deadline van 30 juni voor de eerste wedstrijd in Amsterdam. Toch behaalde de ‘Bird of Prey’ de overwinning in de V20-klasse van de Dutch Solar Challenge, een weeklange wedstrijd door Nederland, wat het begin was van vele successen. Het hoogtepunt was in 2019, toen New Nexus Nederlands Kampioen werd in de V20-klasse, Wereldkampioen Solar Sport One V20-klasse en de wereldtitel won tijdens de Energy Boat Challenge in Monaco!
Door de coronapandemie staat de solarboot, a.k.a. ‘Bird of Prey’, inmiddels al twee jaar in de loods in Tynaarlo en heeft sindsdien letterlijk en figuurlijk zijn beste tijd gehad.
Solarboot IT Hub
In 2023 adopteerde IT Hub de solarboot van New Nexus om samen met en voor studenten verschillende projecten op te zetten, met als doel de boot autonoom te laten varen.
De solarboot werd tien weken onder handen genomen door de opleiding Technical Engineering van het Alfa College om weer vaarklaar te worden gemaakt, nadat de motor door zoutwater vastgelopen was na twee jaar stilstand.
Branding solarboot
Vanuit hier werden projectvragen gestuurd naar de Hanzehogeschool, specifiek naar de opleiding Brand, Design and Psychology, om de branding rondom de solarboot op te zetten. Twee studentengroepen begonnen aan dit project met als doel Apollo’s visie en missie te delen, het merk zichtbaarder te maken en andere studenten te overtuigen om mee te doen.
De studenten ontwierpen een social mediastrategie die begon met een nieuwe boot wrap voor een frisse uitstraling. Daarna planden ze een guerrilla marketing kick-off om op een verrassende manier aandacht te trekken. De strategie omvatte ook een Instagram wervingscampagne om nieuwe studenten aan te trekken, aangevuld met een TikTok-kanaal om een jonger publiek te bereiken. Tot slot werd een LinkedIn-campagne ingezet om ook professioneel geïnteresseerden te informeren en te betrekken.

Autonoom varen volgens internationale wetgeving
Een andere projectgroep bestond uit rechtenstudenten die onderzochten hoe de solarboot autonoom kan varen volgens de internationale wetgeving. Ze stelden een juridisch kader op en onderzochten aspecten zoals verzekering, aansprakelijkheid en schadevergoeding bij autonoom varen.
Lopende projecten
Momenteel zijn twee derdejaarsstudententeams van de opleiding Software Engineering bezig met het ontwikkelen van een dashboard voor de solarboot. Dit dashboard moet aan enkele vereisten voldoen om het Apollo-team op de hoogte te houden van de huidige omstandigheden van de boot.
De informatie van de solarboot moet effectief worden gecommuniceerd. Dit wordt gedaan door regels op te stellen die zorgen voor een comfortabele en hiërarchische weergave van de gegevens. De gebruikersinterface moet eenvoudig en duidelijk zijn, zodat iedereen deze kan lezen zonder diepgaande kennis van boten. Het dashboard moet in realtime worden bijgewerkt en waarschuwingen kunnen geven tijdens kritieke situaties. Alle getoonde informatie moet zelfverklarend zijn en meer gedetailleerde informatie bieden wanneer nodig.
De volgende elementen moeten op het dashboard worden weergegeven:
Rotatiegegevens (pitch, rol en kanteling)
Snelheid van de boot
Diverse weersomstandigheden (windstromingen en bewolking)
Batterijstatus en een schatting van de batterijduur en mogelijke reikwijdteschatting
GPS-locatie van de boot op de huidige route
Werking van het obstakeldetectiesysteem
Toekomstvisie
Deze projecten zijn momenteel in volle gang. In de toekomst hoopt de IT Hub dat de boot volledig autonoom kan varen. De weg ernaartoe is belangrijker dan het doel op zich.
Lijkt het jou ook leuk om samen met jouw team onderdeel uit te maken van dit geweldige project? Meld je dan aan!